preîncărcător

Blog

Dragi Cititori cu Moț

Locul acesta este pentru voi.

Voi, cei curioși. Cei nerăbdători. Cei cu vise multe la purtător.

Voi, cei care aveți doar inima mai mare decât imaginația.

Voi, pentru care fiecare zi e prea scurtă și ar face bine să nu se termine niciodată. Iar când totuși se termină, să fie cu șapte povești cel puțin.

Pentru că voi, Cititorii cu Moț de azi, sunteți cititorii cu avânt de mâine. Iar într-o zi o să vă luați zborul spre multe, multe cărți citite.

Aveți în față un drum minunat! Suntem recunoscători că putem parcurge împreună o parte din el.

Foto: Unsplash

Ernest și Celestine l-au pierdut pe Simeon

A doua carte a clubului mini-cititori cu moț (0-3 ani) este o adevărată „pièce de résistance” în orice mini-bibliotecă care se respectă. Ernest și Celestine sunt printre cele mai îndrăgite personaje din literatura europeană pentru copii și ne bucurăm fantastic că putem să ne bucurăm de ei și în română.

Povestea este pe cât de simplă, pe atât de plină de semnificație: în timpul unei plimbări, Celestine își pierde jucăria preferată – pe dragul pinguin Simeon. Nicio altă jucările nu îl poate înlocui, iar Celestine e tare mâhnită. Ernest însă are o idee care îi aduce zâmbetul pe buze, într-o poveste emoționantă despre pierdere, regăsire și generozitate.

Ilustrațiile delicate, pastelate, sunt semnate de autoarea cărții, pictorița belgiană Monique Martin, cunoscută copiilor din lumea întreagă sub pseudonimul Gabrielle Vincent.

Ernest și Celestine l-au pierdut pe Simeon

Editura Frontiera, 2019, 32 pag

Autoare și ilustratoare: Gabrielle Vincent

Ninsoarea din vis

Clubul de lectură pentru 0-3 ani a început cu „clasicul” board book-urilor, Eric Carle. Și, deși ne-a fost puțin teamă că toată lumea va avea „Ninsoarea din vis” – pentru că e una din cele mai îndrăgite cărți ale sale – doar doi cititori cu moț au avut-o deja și vor primi o cărticică în plus, gratuit, în cutia lunii ianuarie.

Pentru cine nu o cunoaște încă, “Ninsoarea din vis” este o poveste simplă și tandră despre generozitate, creată de Eric Carle în stilul său consacrat, colajul. “Era odată un moșneag care trăia liniștit în căsuța lui”, își îngrijea cu drag animalele și iubea oricând o ceașcă de ceai de mentă și o felie de pâine cu miere. Ghiciți cine ar putea fi acest moșneag?

“Copiii au o curiozitate instinctivă și o tendință naturală către creativitate. Vreau să le arăt că a învăța lucruri noi e ceva fascinant și distractiv.”

Despre Eric Carle s-au scris multe, ba chiar există și un muzeu cu numele lui, The Eric Carle Museum of Picture Book Art, dedicat cărții ilustrate pentru copii (din toată lumea).

Ninsoarea din Vis

Editura Cartea Copiilor, 2016, 24 pag

Autor și ilustrator: Eric Carle

Ollie și renul lui Moș Crăciun

A doua carte a clubului de lectură pentru 3-6 ani este o poveste delicată ca un fulg, despre prietenia dintre o fetiță și un ren.

Ollie, o fetiță căreia îi plac foaaarte mult renii (ați reușit să descoperiți toți renii de la ea din cameră?), se trezește din somn în clinchet de clopoței. Sunetul vine chiar de la hamul tivit cu clopoței de argint al unui ren fermecat. Cei doi se împrietenesc și, înainte ca moșul să apuce să împartă darurile, pornesc în zbor peste mări sclipind în lumina lunii și țări acoperite de o pătură pufoasă de zăpadă.

Ce ne-a cucerit definitiv la această carte este delicatețea ilustrației și a scriiturii, felul în care ne face să auzim liniștea nopții de iarnă, pașii înfundați în zăpadă, întunericul catifelat. Și mai ales paginile decupate, care deschid ferestre spre un tărâm magic, în care totul este posibil. Chiar și întâlnirea cu renul lui Moș Crăciun.

Șșșt! Parcă se aude ceva! Voi ați pregătit ceva pentru ren?

Ollie și renul lui Moș Crăciun

Editura Humanitas, 2018, 24 pag

Autoare și ilustratoare: Nicola Killen

Traducere: Iustina Croitoru

Cum a furat Grinch Crăciunul

A trecut mai bine de o săptămână de când primele cutii Cartea cu Moț au ajuns la primii Cititori cu Moț! Nu mai e un secret pentru nimeni care au fost cărțile alese, asta și datorită story-urilor și pozelor share-uite de voi. Mulțumim mult, sunteți cei mai tari!

În cutia pentru 3-6 ani, Cititorii cu Moț l-au descoperit pe Grinch, monstrulețul cu inima “două numere prea mică”, care se hotărăște să îi vină de hac Crăciunului. Însă, chiar și fără brad și beteală, Crăciunul tot vine, pentru că el e în inima oamenilor.

O carte clasică a literaturii pentru copii, la fel de fresh azi ca în 1957, când a fost publicată inițial. Pe atunci, Geisel (Dr. Seuss) avea 53 de ani, exact ca Grinch! Autorul mărturisește că a scris cartea dintr-o suflare, mai puțin sfârșitul, care i-a dat puțin de furcă, pentru că îi ieșea prea moralizator.

În 1984, Geisel a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru întreaga sa contribuție la literatura pentru copii.

Dar să știți că, pentru noi, părerea Cititorilor cu Moț e mai importantă decât orice premiu inventat de oamenii mari!

Cum a furat Grinch Crăciunul

Editura Arthur, 2019, 60 pag

Autor și ilustrator: Theodor Seuss Geisel

Traducere: Florin Bican

© 2020 Cartea cu Moț